Reageer jij met verstand of vanuit misverstand?
Hoe jij reageert op bepaalde mensen of situaties kan je nogal bezig houden. Vaak achteraf, als over je reactie met de mogelijke gevolgen nadenkt. Had je beter dit of dat kunnen doen of zeggen? Inzicht komt in retroperspectief. Achteraf kijk je een koe in de kont’, zegt mijn man dan passend. Het kost bergen met energie, nadat er situaties zijn geweest waardoor je er nog lang over na denkt. Het levert je vaak niet veel op, menig blinde vlek wordt versterkt en je belandt veelal in een oordelende sfeer, of wel naar jezelf of naar de ander of een situatie.
Goed om te weten over jezelf:
1. Iedereen heeft een innerlijke beveiliging
Allereerst hebben we een beveiligingssyteem dat constant zoekt naar signalen die wijzen op veiligheid of gevaar in het lichaam en in de omgeving tussen mensen. Na een actie, volgt er altijd een reactie. Het is een biologisch systeem. Reageren in de meest primaire vorm van beveiliging wordt ‘ontdekken zonder bewustzijn’ genoemd. Dit wordt met een mooi woord neuroceptie genoemd. Neuroceptie is een waarneming die luistert naar de biologische systemen in het lichaam. Het anticipeert zonder bewustzijn op wat er in de buitenwereld gebeurt, en wat zich voordoet tussen mensen.
2. Vanuit misverstand reageren.
Veel mensen reageren te primair. Deze reacties komen tot stand door (onverwerkte) emoties, zijn niet handig en leveren altijd gedoe op. Terwijl reacties die je mét bewustzijn (dit kan uiteindelijk ook een heel snel mechanisme in je worden) je veel goeds oplevert. Het stelt je in staat op passende wijze te reageren op onverwachte gebeurtenissen.
3. Je lichaam reageert sneller van je verstand.
Wat gebeurt er in je lichaam bij een onverwachte situatie? Het lichaam reageert sneller dan je geest. Zonder controle of bewustzijn hierover, kan het je in lastige situaties brengen. Ik zal je het begrip neuroceptie uitleggen.Je kent allemaal het ‘gevoel’ dat je bij de ene persoon op je gemak voelt en dat in de buurt van iemand anders er een ongemakkelijk gevoel in je naar boven komt. Of dat er personen te dicht bij je staan, of voor de gelegenheid juist te ver af. Een ander voorbeeld is dat je bij een onverwachte opmerking of gebeurtenis eerst doet en dan denkt, zonder ook maar te kunnen nadenken.
4. De onbewuste wijsheid van je lichaam
- Realiseer je dat je lichaam altijd afstemt op wat er buiten het lichaam gebeurd, en dat dit tegelijkertijd een onbewust innerlijke biologische reactie te weeg brengt. Voeg daar je persoonlijke invulling van de situatie bij (perceptie) en dat maakt dat je onbewust op bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert. Er vormt zich zo een specifiek reagerend mechanisme in je, of te wel een reactiepatroon bij bepaalde situaties of bij bepaalde mensen. Patronen kunnen je dienen, maar dat doen ze lang niet altijd.
- Autonome zenuwstelsel Het autonome zenuwstelsel vormt door middel van neuroceptie (onbewust voelen) en perceptie (betekenis geven) in een spitsecond een respons op situaties. Ben je in balans dan reageer je gereguleerd. Is je zenuwstelsel uit balans of staat het onder druk, dan reageer je vaak middels te heftige of te zwakke reacties. Door je aandacht bewust te richten op je reactieproces en op de onbewuste neuroceptie van je lichaam is het goed om jezelf de vraag te stellen: wat is de meest passende reactie op dit moment, op deze plek, bij deze persoon of personen.
Zodra je jouw reactiepatroon in kaart hebt gebracht, komt er een mogelijkheid om te besluiten of je er mee door wil gaan of wil gaan veranderen.
Hoe reageer jij?
Wil jij in staat zijn om je reactiepatroon te reguleren? Wil jij inzicht in jouw bewuste en onbewuste lichamelijke sensaties en de betekenisgeving die je hieraan geeft? Het is heel verruimend in je vaardigheid om goed en passend te reageren.
Laten we contact maken via de contactbutton op mijn site www.mindsetkracht.nl of stuur me een PB bericht. Wellicht kan ik met je hulpvraag begeleiden.
Lieve groet,
Ingrid Mulder - Meenhuis
Coach en familieopsteller